A tornaterem felszerelésének kockázatelemzése

A gyakorlatnak olyan pozitív tapasztalatnak kell lennie, amely növeli az egészségt és a fitnesst. A sérülések és a betegségek veszélyének minimalizálása érdekében fontos, hogy a gyakorlattal járó kockázatokat szigorúan ellenőrizzék. A kockázatelemzésnek ki kell emelnie a veszélyeket, fel kell mérnie a lehetséges sérüléseket, és megoldást kell adnia annak érdekében, hogy a gyakorlóberendezések felhasználóinak a lehető legbiztonságosabb legyen. A hatékony kockázatkezelésnek ki kell terjednie mindenféle edzőtermi felszerelésre, beleértve a kardio, a szabad súlyokat és az ellenállóképző gépeket.

Ingyenes súlyozási szempontok

Számos szabad súlygyakorlat nagy helyet igényel ahhoz, hogy a szükséges mozgásokat elvégezhesse anélkül, hogy más felhasználókkal vagy közeli tárgyakkal kapcsolatba lépne. Olyan gyakorlatokat kell végezni, mint például a felsö emelés és a hatalomgyakorlatok, beleértve a megtisztításokat és a kapaszkodókat, a mennyezetmagasság figyelembevételével. Ha a képzési területe különösen szűkös vagy elfoglalt, bizonyos gyakorlatok, amelyek a bruttó mozgásokat használják, túl veszélyesek lehetnek. A szabad súlygyakorlatoknak egy meghatározott területre kell korlátozódniuk, hogy elegendő teret biztosítsanak az ilyen típusú edzések elvégzéséhez. A sérülés kockázatának minimálisra csökkentése közben gyakorlópilótákat kell használnia olyan gyakorlatok végrehajtása során, ahol fennáll a veszélye annak, hogy a rúd összetörik, és biztosítja, hogy a súlyokat a gallérok segítségével rögzítsék.

Fitnesz felszerelés helye

A kockázatelemzésnek figyelembe kell vennie a berendezések helyzetét és elrendezését. Bár a mozgó gépeknek meghatározott alapterületük vagy lábnyomuk van, a gépeket úgy kell elhelyezni, hogy könnyen és biztonságosan hozzáférhessenek hozzájuk. A futómacskákat például úgy kell elhelyezni, hogy elegendő hely álljon hátra, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára a biztonsági és a leszerelést. A gyakorlóberendezést úgy kell elhelyezni, hogy mindig tisztán legyen a létesítmény környékén, és hogy a berendezés minden része karbantartás céljából könnyen hozzáférhető legyen.

Gyakorlati alkalmasság

Bár a gyakorlat általában előnyös, egyes gyakorlatok nagyobb kockázattal járnak, mint mások. Az egyes gyakorlatok kockázatának és előnyeinek felmérésével eldöntheti, hogy egy edzés alkalmas-e. A stabilitási labdára való állítás növeli az egyensúlyt, de a csökkenés kockázata meghaladhatja a megnövekedett egyensúly előnyeit. Egy biztonságosabb lehetőség lenne egy BOSU mérlegedző alkalmazása, ahol csökken a leesés kockázata, de az egyensúly még tovább fokozódik.

Biomechanikai egyéniség

A testmozgás gyakran beállítható a testformák és magasság széles választékának megfelelően. Ez lehetővé teszi a gyakorló berendezés felszerelését a felhasználó számára. Végső soron csak annyi változtatás lehetséges, és egyes magasságok és / vagy szélsőségek kiépítése nem biztos, hogy illeszkedik néhány edzőtermi felszereléshez. Nagyon magas, rövid vagy túlsúlyos felhasználók úgy találhatják, hogy egyszerűen nem illenek felszereléshez, és hogy egy rosszul illeszkedő gépen végzett edzés kellemetlen, esetleg sérüléshez vezethet. A rosszul illeszkedő edzőtermi felszerelés használata nem okozhat sérülést abban az időben, de későbbi problémákhoz vezethet az izmok és izületek stressz-felhalmozódása miatt.

A berendezések karbantartása és felhasználása

Az edzőtermek lebomlanak és diszfunkcionálódnak. A csavaranyák és a csavarok meglazulhatnak, a kábelek összezavarodhatnak, a szíjak nyújthatók és a hevederek megszakadhatnak. A rendszeres megelőző karbantartás és a tervezett megelőző ellenőrzések elvégzésével számos berendezéshibát elkerülhet. Ha helytelenül használja a tornaterem felszerelését, növelheti a mechanikai kopást és megrongálhatja a berendezést. Az edzőtermeket csak arra a célra szabad használni, amelyre tervezték, különben megszakadhat a használat során.