A zeller hátrányait

Ropogós, ropogós és frissítő zeller egy alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriatartalmú zöldség, amelyet nyersen vagy főzve lehet fogyasztani. Bár a zellernek számos egészségügyi előnye van, magas a szálban és a nátriumban is, ami azt jelenti, hogy ha nagy mennyiségben fogyasztják, akkor bajt okozhat. Bár egészséges táplálék választás, a zeller nem lehet a táplálkozás központi eleme, hiszen az egészséges táplálkozás szempontjából kulcsfontosságú az ételtervezés különböző zöldségei.

Magas rostban

A zeller természetesen magas rostban van, 1-es csésze apróra vágott zellerben, amely 1,6 g-ot tartalmaz. Bár ez csak a száloptikás bevétel 4.6-8% -át teszi lehetővé, komplikációkat okozhat azok számára, akik általában nem finomabb diétát tartalmaznak. A legtöbb amerikai diétás diétája alacsony a rostban – a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint az amerikaiak általában az ajánlott 20-35 gramm rostot naponta fogyasztják. Miközben a magas rosttartalmú étrend számos egészségügyi előnyben részesül, a rost hirtelen növekedése emésztési szövődményeket okozhat, beleértve a székrekedés, a gáz és a hasi fájdalmat. A zselé szintén nagyon magas az oldhatatlan rostokban, amely Chris Kresser, a funkcionális és integratív gyógyász szakembere és egy engedélyezett akupunkturista szerint fájdalmat okozhat az emésztőrendszerben, különösen ha gyulladásos bélsár van.

Magas a maradék peszticidekben

A Környezetvédelmi Munkacsoport szerint a zeller az egyik olyan élelmiszer, amely a legtöbb maradék peszticidet tartalmazza. A peszticidek ismert toxinok, amelyek kellően magas mennyiségekben vagy rendszeres expozícióval az agyban és az idegrendszerben toxikusak lehetnek, valamint növelhetik a hormonális szövődmények és a rák kockázatát. Emellett növelhetik a bőr-, a szem- és a tüdőirritáció esélyeit, jelentheti a környezeti csoportot. Korlátozza a hagyományosan termesztett zeller fogyasztását, csökkentve a káros peszticidekkel szembeni kitettségét, vagy gyakrabban válassza a szerves zellereket.

A zöldségfajták fontossága

A növényi ételek csoportjának tagjaként a zeller segíthet az 5 – 6 csésze zöldséggel való napi ajánlott fogyasztásnak, amint azt az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma felvázolja. Az USDA azonban azt állítja, hogy különböző zöldségeket kell fogyasztania, hogy kiegyensúlyozott táplálékbevitelhez jusson. A dollár és a borsó, a leveles zöldségek, a keményítőtartalmú zöldségek és a vörös és a narancssárga zöldségek keveréke megköveteli az USDA teljes táplálkozási ajánlásának teljesítését. A zeller az “Egyéb zöldségek” alcsoporthoz tartozik, amelynek ajánlott bevitele hetente 3-5 csésze.

Lehetséges allergiák

Az Anaphylaxis kampány szerint a zeller allergia meglehetősen gyakori, különösen a közép-európai országokban. A pollen allergiában szenvedők alvási tüneteket tapasztalhatnak az étkezés során. Az enyhe tünetek a torok enyhe viszketésétől a súlyosabb esetekig terjednek, ahol az anafilaxiás sokk következhet be. A zeller allergiás reakciót válthat ki, legyen főzve vagy nyers, és ha aggódik az esetleges allergia miatt, beszéljen orvosával a teszteléshez.