Ami jobb egy cukorbeteg számára: chapati vagy rizs?

A cukorbetegeknek különös figyelmet kell fordítaniuk étrendjükre, mert természetes módon nem képesek a vércukorszintet szabályozni. Az 1-es típusú cukorbetegek nem termelnek elegendő inzulint, ami ahhoz szükséges, hogy a glükóz a véráramból a sejtekbe kerüljön. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegek elegendő inzulint termelnek, de sejtjeik ellenállnak a hatásának. A közös indiai ételek, mint például a chapati és a rizs a cukorbetegek mérsékelten fogyaszthatók, de a különböző fajták jobban megfelelnek a diabéteszes étrendnek, mivel alacsonyabb a glikémiás indexük. Forduljon orvosához az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek kiválasztásának fontosságáról.

Glikémiás index

A szénhidrátok, például a gyümölcsök, a zöldségek és a szemek ugyanabban az arányban nem metabolizálódnak glükózgá. Néhányan gyorsan emésztik, ami a vércukorszintet és az inzulin felszabadulását okozza, míg mások lassabban lebomlanak, ami sokkal kisebb mértékben befolyásolja a vércukorszintet és az inzulinszintet. A glikémiás index összehasonlító mérést jelent a szénhidrát glükózszintjének csökkentéséért. Általában az 55 vagy annál kisebb indexértékű élelmiszerek alacsony hatással vannak a vércukorszintre, és a cukorbetegek számára a legalkalmasabbnak tekinthetők. Az 56 és 69 közötti indexértékek mérsékelt hatást gyakorolnak a vércukorszintre és az inzulinra, míg a 70 vagy annál nagyobb értékek jelentős hatást fejtenek ki. A rizs glikémiás indexe attól függ, hogy a gabonát csiszolják-e vagy sem, míg a chapati indexe az alkalmazott liszt típusától függ.

Rizs a cukorbetegeknek

A cukorbetegek biztonságosan mindenféle rizst fogyasztanak, bár a részeit mérsékelni kell. A barna rizs előállítása során csak a legkülső hajótestet távolítják el a rizs magjából. A fehér rizst tovább őröljük, feldolgozzuk és polírozzuk, ami csökkenti a gabona tápértékét. Amellett, hogy több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a barna rizs szintén egy kicsit magasabb a rostban, ami miatt a szervezet lassabban emészt. Ennek következtében a barna rizs glikémiás indexe körülbelül 68, míg a hosszú szemű fehér rizs indexe körülbelül 73.

Chapati a cukorbetegek számára

A Chapati, más néven roti vagy phulka, egyfajta lapos kenyér, amely nagyon gyakori Indiában és más Ázsiában. A Chapati különböző gabonákból készült lisztből készül, és úgy néz ki, mint egy kis palacsinta. A chapati legelterjedtebb fajtája teljes kiőrlésű búzából készül, sütve vagy sütőben sütve. A teljes búza chapati glikémiás indexe körülbelül 62. A chapati a kukoricából, árpából, csicseriborsóból vagy finomított lisztből is készülhet. Ebből a típusból a csicseriborsó vagy a besan chapati a legalacsonyabb glikémiás besorolással rendelkezik körülbelül 52, míg a maida chapati, amely gyakran gyümölcsből és mézből készül, a legmagasabb indexe körülbelül 89.

ajánlások

Ha cukorbetegek vagy, az egész gabonapehely vagy a besan chapati étkezés kiváló alternatíva a helyi szupermarket rendszeresen szeletelt kenyérételének, amely jellemzően jelentősen magasabb glikémiás mutatókkal rendelkezik. A Chapati ugyancsak jobb minőségű, mint a barna rizs a cukorbetegek számára, bár a barna rizs számos fontos tápanyagot tartalmaz, és nem szabad kizárni a diétájából. A fehér rizs magasabb glikémiás indexe, mint a barna rizs és gyakorlatilag minden típusú chapati, és a tápanyagokban szegényebb, ezért diabéteszes cukorbetegség esetén nem szabad étrenddel foglalkozni.