Ami rosszabb: szénhidrátok, zsírok vagy cukor?

Annak megállapítása, hogy a szénhidrátok, zsírok vagy cukrok rosszabbak-e, nem olyan egyértelmű, mint gondolná. Mind a szénhidrátok, mind a zsírok, bár sokszor egészségtelen étrendi összetevőként említik azokat a macronutriensek, amelyek létfontosságú szerepet játszanak az egészségi állapot fenntartásában. A hozzáadott cukor viszont nem nyújt nagy hasznot a szervezetnek.

A szénhidrátok a szervezet fő energiaforrása. Az emésztés során a szervezet szénhidrátokat alakít át glükózra, amelyet azután a véráramba áthelyeznek az Ön sejtjeibe, hogy energiát használjanak. Nem csak táplálja a fizikai mozgásait, de ez a makronutriens is energiát biztosít minden szerve számára. A szénhidrátok azonban nem mind egyenlőek. A Harvard Közegészségügyi Iskola ajánlja a szénhidrátok beszerzését a gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből és teljes kiőrlésű gabonából. Mindezek a szénhidrátok összetettek, ami azt jelenti, hogy vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és egyéb tápanyagokkal vannak tele. Az egyszerű szénhidrátok, mint a finomított szemek és a feldolgozott élelmiszerek, ritkán tartalmazzák a komplex szénhidrátokban található tápanyagokat, ezért nem szolgálnak igazi célra az egészségi állapotukért.

A szénhidrátokhoz hasonlóan az étkezési zsírok is fontosak az Ön egészségére nézve. A szervezet a növekedést, valamint bizonyos betegségek, mint például a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség és a koszorúér-betegség megelőzésére használja. Bizonyos zsírok egészségesebbek, mint mások, és mindent el kell fogyasztani, szem előtt tartva. Az American Heart Association szerint a napi kalóriabevitelének legfeljebb 25-35% -át tartsa étrendi zsírbevitelének. Ebből a bevitelből, önállóan és többszörösen telítetlen zsírokból áll. A telített zsírokat minimálisra kell csökkenteni, ami napi kalóriabevitelének legfeljebb 7 százalékát teszi ki. A transzzsírsav kerülendő, de a napi kalóriabevitel legfeljebb 1% -át teheti ki.

A cukor valójában egyfajta szénhidrát. A legjobb formájú cukor azok, amelyek természetesen előfordulnak az élelmiszerekben, például a gyümölcsökben, zöldségekben és tejtermékekben. Még néhány teljes kiőrlésű cukrot is tartalmaz. De a hozzáadott cukrok sok feldolgozott élelmiszerben nem jó a szervezet számára, különösen akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztják. A MayoClinic.com javasolja, hogy napi 100 kalóriára legfeljebb napi bevitelt, a nőkre és napi 150 kalóriára korlátozzák a férfiak. Ha ennél többet enni, növelheti a súlygyarapodás és a magas trigliceridek kockázatát. A hozzáadott cukorral rendelkező diéták nagyobb valószínűséggel hiányoznak a megfelelő egészség megőrzéséhez szükséges megfelelő táplálkozáson.

E jellemzők alapján úgy tűnik, hogy a cukor – nevezetesen a hozzáadott cukor – a legrosszabb a csomó. Próbálja korlátozni az ételeinek bevitelét magas hozzáadott cukorral. Ugyanakkor figyelje a zsír bevitelét, és korlátozza a szénhidrát bevitelét azok számára, akik bonyolultak.

Szénhidrát

Zsír

Cukor

Azonosítás