Az ideális vérnyomás egy 52 éves férfi számára

A jelenlegi orvosi vélemény szerint a normál pihenő vérnyomást minden 18 évnél idősebbnek 120/80 Hgmm-nél alacsonyabbnak ítélik meg. Több mint 120/80 Hgmm-es olvasás az életmód megváltoztatására szólít fel. A 140/90 Hgmm-nél magasabb értékeket magas vérnyomásnak nevezik, amit magas vérnyomásnak neveznek. Ha magas vérnyomást diagnosztizálnak, gyógyszeres kezelésre lehet szükség. A férfiak körében a vérnyomás általában 55 éves kor után megy fel. Az ellenőrizetlen magas vérnyomás a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője.

Gyakorlat és vérnyomás

A vérnyomás mérsékli az erőt, amellyel a vér áthalad az artériákon. A nyomás mérése a szív összehúzódása és relaxációja között történik, más néven szisztolé és diasztolé. Egészséges 120/80 olvasásnál a 120 a szisztolés nyomás és a 80 diasztolés. Az erőteljes testmozgás során a szisztolés nyomás akár 200 Hgmm-re is emelkedhet. A növekedés még magasabb lehet a meglévő szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedőknél. Ha ilyen állapotok valamelyike ​​fennáll, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármilyen edzésprogramot megkezdenél.

A magas vérnyomás veszélyei

A pihentető szisztolés vérnyomás 20-szoros növekedése megduplázza a szív- és érrendszeri események, mint például a szívelégtelenség vagy a stroke kockázatát. A magas vérnyomás súlyos vesebetegséggel is jár együtt. A pihentető szisztolés nyomás csökkentése elengedhetetlen a magas vérnyomás szabályozásához. Az ellenőrző intézkedések közé tartozik az étrend, a fogyás és a testmozgás. A magas vérnyomás megelőzéséről, felderítéséről, értékeléséről és kezeléséről szóló közös nemzeti bizottság hetedik jelentése a következő ajánlásokat tartalmazza. Bár az eredmények változatosak az egyéni, alacsony zsírtartalmú, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag ételekben, a szisztolés vérnyomás akár 14 Hgmm-es borotválkozhat. A súlytöbblet elvesztése 5-20 Hgmm-rel csökkentheti. Harminc perc aerob gyakorlása naponta csökkentheti pihenő szisztolés vérnyomását 4-9 mmHgww-ig.