Futás és a csontsűrűség

A csontsűrűség a csontok ásványianyag-tartalmának mérése. A magas ásványi ásványi anyagokkal rendelkező egyének hajlamosak a csontritkulással kapcsolatos törések kockázatának csökkentésére. A súlycsökkentő gyakorlatok végrehajtása a futást is magában foglalja, ami jelentősen növelheti a csontsűrűségét. Ha túl sokat futtat, akkor ténylegesen csökkentheti a csontok ásványianyag-tartalmát és növelheti az egészségügyi kockázatokat.

Ha súlycsökkentő gyakorlatokat végez, izmaid segítenek a testednek a tevékenységed stresszének elhúzásával a csontjaidat húzva. Ez a húzóhatás elősegíti a csontsűrűség növekedését. Ha korai életét növeli a csontok sűrűsége, lényegesen csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A futás mellett a közös súlyt hordozó tevékenységek közé tartozik a lépcső mászása, séta, evezés, alacsony hatású aerobik és tánc.

A súlycsökkentő hatás hatása és helyzete közvetlen hatással van az Ön csontsűrűségének növekedésére az Egyesült Államok Sport Akadémiája szerint. A gyaloglással járó alacsony hatású lehetőségek minimális testhatást és minimális vagy csekély változást okoznak a csontsűrűségben. A vitorlázás viszont jelentősen növeli a sűrűséget, de csak az alsó gerincénél. Úgy tűnik, hogy a futás kiválóan javítja a csontsűrűséget az evezéshez képest, valamint más lehetőségeket, mint a kerékpározás vagy az úszás. Különösen előnyös a lábadon lévő csontok egészségére nézve.

A testmozgás mérsékelt mennyisége a leginkább kedvező hatást gyakorol a csont egészségére, az Egyesült Államok Sport Akadémia jelentéseiben. Azok a futók, akik hetente, 12 és 19 mérföldet, vagy hetente 20-30 km-t tesznek ki, hétköznapi útmunkára jellemzően ezek az egészséges kategóriák tartoznak. Azonban azok a versenyzők, akik rendszeresen meghaladják ezt az aktivitást, folyamatosan emelik vércukorszintjüket, amely a csontok egészségét károsító mellékvesékben keletkező hormon. Tény, hogy a sportolók, akik hetente körülbelül 56 mérföldet vagy 90 km-t futnak, a csontsűrűség szintje alacsonyabb, mint a fizikailag inaktív egyéneknél.

Idővel a szervezet testre szabható a futó vagy más súlyt hordozó tevékenységek feszültségére, és a csontsűrűség növekedése kúszó lesz. Ennek elkerülése érdekében fokozatosan növelje heti aktivitásának mértékét, amíg el nem éri a legkedvezőbb jótékony hatásokat. A szervezet más területein megnövekedett csontsűrűség elérése érdekében kombinálva a különböző súlycsökkentő gyakorlatokat is. Miután létrehozott egy edzésprogramot, két-négy hetente megváltoztatva új jótékony stresszt helyezhet a szervezetére, és elősegítheti a széles körű csontsűrűség javulását. Ha már van csontritkulás, kerülje a futást és válasszon kisebb hatású gyakorlatokat. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen edzésprogramot elkezdenél.

Súlyemelő gyakorlat alapjai

Futó előnyök

Egészséges Miles

A rutin módosítása