Kifinomult és nem finomított kókuszolaj

Annak ellenére, hogy a táplálkozási körökben a telített zsírok negatív ábrázolása megtörtént, a kókuszolaj számos előszeretettel fogadta az általa kínált előnyöket. Azok a személyek, akik érdeklődnek a szív- és érrendszeri egészségre, az élesztőgombák ellenőrzésére és az energiatermelésre gyakorolt ​​pozitív hatásai iránt érdeklődnek, megfontolhatják a finomított kókuszdióolaj és annak finomítatlan egyenértékének közötti különbségeket.

Finomított kókuszolaj

Az élelmiszerekben végbemenő kókuszolaj magas aránya finomíthatónak tekinthető. A trópusi hagyomány a finomított olajat fehérítésre és szagtalanításra szánt termékként definiálja. Az ilyen kezelés szükségessé válik az olyan egészségtelen körülmények miatt, amelyekben a gazdálkodók gyakran tárolják a kókuszrostot, mielőtt feldolgozásra gyárba küldenék.

Finomítatlan olaj

A finomítatlan olaj, más néven szűz kókuszolaj, nem ugyanaz a folyamat, mint a finomított ekvivalense. A trópusi hagyományok azt mutatják be, hogy a termelők a szüretelés után a kókuszhús mechanikus megnyomásával hamarosan felszedik a szőlőt. E különbség miatt nem kell semmilyen vegyszert használni az olaj kezelésére, és megtartja a természetben jelen lévő vegyületek közül többet.

A polifenolok

A polifenolok a kókuszolaj fontos részét képezik. Dr. Bruce Fife orvos és a “The Coconut Oil Miracle” szerzője megjegyzi, hogy ezek a növényi vegyületek fontos antioxidáns hatást mutatnak a szervezetben, ami gátolja a koleszterin oxidációját. Ezen mechanizmus révén a kókuszolaj csökkentheti az ateroszklerózis kialakulását és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mivel a polifenolok megsemmisülnek a fehérítési folyamat során, nem szabad ilyen finom kókuszolaj-pozitív hatásokat várni.

Közepes láncú zsírsavak

Nagyon telített olaj, a kókuszolaj háromnegyede a közepes láncú zsírsavak formájában jön létre. Ezek az egyedülálló vegyületek, amelyek csak a kókuszolajban magas koncentrációban megtalálható telített zsír részekből állnak, segíthetnek az immunrendszer támogatásában és az élesztőgombák fertőzésének felszámolásában. Fife megmagyarázza, hogy ezek a savak hogyan diffundálhatnak egy gombás sejt sejtmembránjába, mielőtt feloldódna. Telített állapotuk miatt a közepes láncú zsírok stabilak maradnak mind a finomított, mind a finomítatlan olajban.

Olaj kiválasztása

A két lehetőség közül a finomított olaj továbbra is olcsóbb választás. Míg a finomított termék még mindig értékes közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz, sokféle tápláló tényező, például a polifenolok feldolgozása során bekövetkező károsodás azt jelenti, hogy a finomítatlan olaj kiemelkedik egészségesebb választékként: A Nutrition and Dietetics Akadémia a finomítatlan kókuszolaj Mérsékelten, hogy korlátozza a telített zsírbevitelét, és elkerülje a kifinomult kókuszolajat.