Mandarin táplálkozási információk

Könnyen héjázható és táplálékkal tele van, a mandarinok egy nagyszerű on-the-go snacket készítenek. Ízletesek is, finom és édes ízek lédús keveréke. A mandarinok alacsony kalóriát és zsírt tartalmaznak, de vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat biztosítanak.

Kalóriák, zsír és koleszterin

A mandarinok kiváló választás azok számára, akik figyelik a súlyukat és ellenőrzik a zsírok bevitelét. A Produce for Better Health alapítvány szerint egy közepes méretű mandarin (109 g) mindössze 50 kalóriát, zsírt és koleszterint nem tartalmaz.

Szénhidrátok, rostok és fehérjék

Ezek a kicsi, aromás citrusfélék jó tápanyagforrások, amelyek mindegyik közepes méretű mandarinban a szál javasolt napi értékének 8 százalékát teszik ki. Az egyik mandarin 13 g szénhidrátot tartalmaz összesen, ebből 2 g rost és 9 g cukor. A mandarin ugyancsak 1 g fehérjét biztosít.

Vitaminok

Mint a citrusfélék általában, a mandarinok a C-vitamin jelentős forrása. Egy közepes méretű mandarin 45 százalékkal rendelkezik a tápanyag ajánlott napi értékének. Az A-vitamin 6 százaléka, a tiamin, a B6-vitamin és a folsav 4 százaléka, valamint a riboflavin, niacin és pantoténsav 2 százaléka.

Ásványok

A mandarinok a szervezet egyes fontos ásványi anyagaihoz is hozzáadnak. Sunkist szerint a közepes méretű mandarin 4 százalékkal rendelkezik a kalcium, kálium és magnézium ajánlott napi értékének 4 százalékával. A foszfor, cink, réz és mangán 2 százalékát is biztosítja. A mandarin nem tartalmaz nátriumot.

Kiválasztás és tárolás

A legjobb táplálkozási érték és íz kiválasztásához válasszon olyan mandarinokat, amelyek nehéz méretükre, gazdagon színezettek, puha foltoktól vagy barna területektől mentesek. Tárolja azokat a hűtőszekrényben, ha nem eszik azonnal. Legfeljebb két hetet várhat a használatukhoz.