Mi a gyermekek normális légzési aránya?

Gyermekek gyorsabban lélegeznek, mint a felnőttek. A testméret, a súly és az aktivitási szint befolyásolja a normál légzési arányokat. De az életkor az a tényező, amelyet a normál értékek meghatározására használnak. A normális légzési arány a születéskor 30-60 lélegzetvételig terjed, és 18-18 éves lélegzetenként 12-16 lélegzetet ad. A légzés fenntartja a gyermek kritikus oxigén- és szén-dioxid-egyensúlyát.

Breaths by Age

A New York-i Állami Egészségügyi Minisztérium szerint a csecsemők születésről 1 évre 30-60 légzés / perc. A kisgyermekek 1-3 évesek, percenként 24-40 alkalommal lélegeznek. Pre-schoolers, 3-6 évesek, átlagosan 22-34 légzés percenként. A hat-tizenkét évesek 18-30 breaths per perc. A serdülők 12-18 évesek, 12-16 breaths / perc.

Fontolóra venni

A gyermekek nem egyformák, és a különböző hatóságok valamivel eltérő normális légzési tartományt mutatnak, bár a legtöbben csak néhány százalékkal változhatnak. De a növekvő életkorral járó normál árcsökkenés tendenciája változatlan marad minden esetben. A normális arányok a súly, az aktivitás szintje és a növekedéshez kapcsolódó fejlődési mérföldkövek függvényében változnak.

Légzés az egyensúlyért

A normális légzési arány fontos, mert a légzés oxigént szolgáltat a fejlődő gyermek szívében, agyában, májában és az összes többi szervrendszerben. A gyermek nemcsak oxigént igényel a folyamatban lévő anyagcserére, mint egy felnőtt, hanem új és növekvő szövetek, csontok és idegek létrehozására. A légzés szintén megszünteti a szén-dioxidot, az anyagcsere és a növekedés normális hulladéktermékeit. A gyermek biokémiája óvatosan kiegyensúlyozott a túl sok és túl kevés szén-dioxid között. A normál légzési arány az egyensúly egyik legfontosabb szabályozója.

veszélyei

Dr. A. T. Rotta szerint a “Respiratory Care” 2003 márciusi számában számos legfontosabb gyermekkori légzési vészhelyzet kapcsolódik a légzési arányhoz. A lassú légzés oxigén éhínséget okoz és károsítja a legaktívabb, növekvő rendszereket. A túl sok szén-dioxid felhalmozódása eszméletvesztést, görcsöket és kómát okozhat. Ezt okozhatja légúti elzáródás, gyulladás vagy véletlen lenyelés depresszáns gyógyszerek, mint a fájdalomcsillapítók, nyugtatók és a kábítószerek. A túlzott légzés túlzott mennyiségű széndioxid eltávolítását okozza. Ez szabálytalan szívverésekhez, a véráramlás változásához az életfontosságú szervekhez és idegrendszeri változásokhoz vezet. A magas láz és a serkentők véletlen lenyelése okozhatja ezt az egyensúlyt.

Counting Breaths

A gyermekek normális légzési arányát könnyű mérni. Egyszerűen számoljuk meg a légzési ciklusokat – egy belégzést és kilégzést egy lélegzet – egy teljes percben. Ne számold bele egy percet, és szaporodj. A gyermek légzési aránya szabálytalan lehet fájdalom, sírás vagy nyugtalanság miatt. Ismételten ellenőrizze minden egyes lélegzet mélységét. Ha a légzés szokatlanul sekély vagy mély, akkor oxigén- és széndioxid-zavar is keletkezhet. Az abnormális légzési arányt kísérő abnormális tüneteket és azonnali orvosi ellátást kell kapni.