Mi az egészséges ösztrogén szint?

Az ösztrogén, a domináns női hormon, az életed és a menstruációs ciklus különböző időpontjaiban eltérő idő alatt ingadozik. A férfiak ösztrogén is termelnek, bár nem azonosak a nők által. Ha az ösztrogén szintje a normál tartománytól eltér, akkor termékenységi problémákat tapasztalhat. A nőknél a petefészek ösztrogént termelnek, a férfiak hormonokat termelnek ösztrogénként, amit androgéneknek neveznek. Az ösztrogén domináns formáját és a leggyakrabban mért szintet ösztradiolnak nevezik.

Premenopausal nők

Ha reproduktív korú nõ vagy, az ösztrogén szintje a legalacsonyabb szintre esik a menstruációs ciklus elsõ napjaiban. A menstruációs ciklus elején az ösztradiol szint általában 20 és 40 pikogram / milliliter, vagy pg / ml között van. Mivel a tojástartalmú tüsző a petefészekben kezd megérni, az ösztradiol szintje 150-280 pg / ml vagy annál nagyobb. Az ösztradiol szint emelkedése az ovuláció után a következő menstruációs időszak kezdetéig emelkedik, amikor 50-100 pg / ml-re esik, hacsak a terhesség nem következik be.

Terhes nők

A terhesség alatt az ösztradiolszint, a progeszteron és az emberi korionos gonadotint, vagy a hCG mellett, emelkedik és a terhesség alatt továbbra is jelentősen emelkedik. Az American Rehabilitation College / Rheumatology Health Professionals Association (ACR / ARHP) éves tudományos 2009-es ülésén bemutatott tanulmány a lupus tüneteinek és az ösztrogén tesztelésére a terhesség alatt vizsgált ösztradiol szintek közötti összefüggést. Az első trimeszterben az átlag 726 pg / ml, 139 és 1.389 közötti tartományban volt. Az elmúlt trimeszterben a szintek 906 és 9.385 közöttiek voltak, átlagosan 5.056 pg / ml volt. A vizelet és a szérum terhességi tesztek a hCG-t, nem pedig az ösztrogént mérik.

Postmenopausal nők

A menopausában szenvedő nők általában 10 ug / ml-nél alacsonyabb ösztradiolszintet mutatnak. A perimenopauzában a menopauza előtti több évvel az ösztradiol szintje jelentősen ingadozik, és gyakran a menstruációs ciklus 2. vagy 3. napján a szokásosnál magasabb. A 80 pg / ml-es ösztradiolszintek a perimenopauzában csökkent petefészektartalékot jelenthetnek. A petefészek tartalék csökkenése esetén több nehézséget okozhat a terhesség, Bruce Rose, M.D. reproduktív endokrinológus szerint.

Férfiak

A férfiaknál az ösztrogén szint általában ugyanakkora tartományba esik, mint a posztmenopauzás nőknél, vagy 10 és 50 pg / ml között. Azoktól a nõktõl eltérõen, akiknek az ösztrogén szintje korral csökken, a férfiak általában megtapasztalták az ösztrogénszint emelkedését, ahogyan az idõsebbek, valamint a tesztoszteron, a domináns férfi hormon csökkenése. A férfiak ösztrogén dominanciája hozzájárul az emlő növekedéséhez és a prosztata hipertrófiához. Az ösztrogénszint emelkedése szintén a prosztatarák legfőbb oka, John Lee, M.D., a szerző és úttörője a hormonpótló terápiában, magyarázza.