Miért fájt a fülem, amikor gyakorolok?

A testmozgás során a térd, boka, láb, csípő és hátfájás sok ember számára gyakori. De más embereknél ez a fájdalom a fülben fordul elő, és éles fülfájást okoz. Számos potenciális oknál fogva nincs könnyű válasz a fülfájásra a testmozgás során. Ha szenvedett a testmozgással kapcsolatos mellékhatásokkal kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy megállapítsa, miért fájt a füled, amikor gyakorolsz.

A leggyakrabban tapasztalt hosszú távú futás után az erek összehúzódása óriási fájdalmat okozhat a fülekben. A probléma különösen nyilvánvalóvá válik, amikor hideg időben vagy nagy magasságban gyakorol. Függetlenül attól, hogy hideg levegő, nyomásváltozás vagy feszültség a dobhártyákon, a fülbe jutó vérerek gyakran szűkülnek. Ennek következtében a fülhöz vezető véráramlás csökken. Mivel oxigént és széndioxidot a véren keresztül cserélnek, oxigén felhalmozódhat a belső fülben, ami túlzott nyomást eredményez. Ahogy ez a nyomás növekedni kezd, a fülek gyakran fájdalmasan fájdnak, ahogy gyakorolsz.

Gastrooesophagealis reflux betegség akkor fordul elő, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. Krónikus emésztőszervi betegségnek számít, a GERD leggyakoribb tünete a gyomorégés. Az állapot azonban torokfájást, mellkasi fájdalmat, köhögést és fülfájást is okozhat. Ha nem kezelik, a GERD ismét visszatérő fülfertőzésekhez vezethet. A HealthCentral honlapja szerint a gyomorégéses betegek 40 százaléka érezheti a tüneteket a testmozgás során. A testmozgás során a gyomor tartalma hajlamos lassulni. Ezzel az erőteljes mozdulattal sokkal könnyebbé válik a gyomor tartalmának a nyelőcsőbe jutása.

A szakadt dobhártya olyan állapot, amely akkor következik be, ha kis vájatok vagy könnyek jelentkeznek a vékony szövetben, amely elválasztja a fülcsatornát a középfülétől. A legtöbb esetben a szakadt dobhártyát nem a testmozgás okozza. A szakadt dobhártyák gyakori okai közé tartoznak a hirtelen légnyomásváltozások, hangos hangok, súlyos trauma, fülfertőzés vagy a fülbe csúsztatott apró tárgyak. Ha a dobhártya szakadatlanul szakadt meg, akkor a gyakorlás ronthatja az állapotot. Ahogy a fejed mozog, és a szervezet keringése nő, a fülek nagyobb nyomásnak vannak kitéve, ami irritálja a dobhártyát. Ezenkívül minden olyan izzadság, amely a füledbe szivárog, szintén fájdalmat okozhat a szakadt dobhártyán. A fájdalom mellett további tünetek is lehetnek: a fülecsengés, a szédülés és a fülből történő vízelvezetés.

A gyakorlás során sokan hallgatnak zenét az idő múlásával. Bár számos különféle fejhallgatóstílus létezik, a fülhallgatók kedveltek a kicsi és diszkrét alakjuk miatt. Azonban, ha túl hosszú ideig a fülön belül ülnek, a fülhallgatók fájdalmat okozhatnak. Ha a fülhallgatók túl kicsiak a füledért, akkor visszafordulnak és irritálják a bőrt. Másrészt a nagy füldugók túl nagy nyomást gyakorolnak a fülcsatornájára. A fülfájás elkerülése érdekében fülhallgatót válasszon, amely kényelmesen illeszkedik a fülébe, anélkül, hogy könnyen leesne. Ha lehetséges, válassza a fülhallgatót egy hajlított műanyagdarabgal, amely a füle tetején nyugszik.

Vérellenes szűkület

Gastrooesophagealis reflux betegség

Ruptured Eardrum

Zene fülhallgató