Miért fújok a testmozgás után?

A nyelés és egyéb gyomor-bélrendszeri zavarok a gyakorlás során nem ritkák. A Rice Egyetem szakértői szerint a maratoni futókra és a triathlonokra vonatkozó tanulmányok azt mutatták, hogy akár 50 százalékuk valamilyen formájú GI-zavar is tapasztalható, beleértve a burpinget is. A pontos ok nem ismeretes, de számos olyan tényező van, amelyek hozzájárulhatnak a gyakorlás gyakorlásához, és gyakorolják gyakran súlyosbítják a problémát. A John Hopkins Egyetem szerint a lenyelt levegő és az el nem ömlött szénhidrátok két gyakori probléma a gáz és a burping.

Emésztés és testmozgás

Az emésztési folyamat során a véráramlás a gyomorba és a belekben nő. Emellett a hormonok kiválasztódnak, amelyek előmozdítják a bélmozgást – az élelmiszer mozgását a béltraktuson keresztül. Amikor gyakorolsz, a vér a végtagok felé tolódik, hogy a szükséges oxigént és tápanyagokat a mozgáshoz jusson. Ez rontja az emésztési folyamatot és sokféle gasztrointesztinális tünetet okozhat, beleértve a burpinget is.

Okoz

Bár a pontos mechanizmust, amely a testmozgás során fellépő csikorgást okozza, ismeretlen, számos tényezőt találtunk annak érdekében, hogy növeljük annak valószínűségét. A túlságosan jó étkezés előtti étkezés előtt, a kiszáradás és az élelmiszerek nehéz emésztése gyakori bűnösök. A gázt okozó élelmiszerek közé tartoznak a babok, a zöldségek, a búzából készült termékek és a szénsavas üdítőitalok. A koffein irritálhatja a gyomornyálkahártyát, ami érzékeny egyénekbe csapódhat. Ha túl sok levegőt lenyelet közben edzés közben vagy étkezés közben, akkor hozzájárulhat a rossz emésztéshez és a burpinghez. Lehetséges, hogy az alapja a gasztrointesztinális rendellenesség, ami a problémát okozza.

Megelőzés

Bár nem változtathatja meg azt a tényt, hogy a teljes emésztés a testmozgás során károsodott, akkor óvintézkedéseket tehet, amelyek segítenek elkerülni a kipukkanást. Egyél 3-4 órával az edzés előtt, és kerülje az élelmiszereket sok cukorral, keményítővel és rostokkal. Ha elfelejti enni, egy kis snack nem kevesebb mint 30 perccel az edzés előtt nem okozhat problémát. Kerülje el a szeszes italokat, a koffeint és az ételeket, amelyeknek problémái lehetnek az emésztés során – a tejtermékek és a búza gyakori bűnösök. Ha nem biztos abban, hogy milyen ételek okozhatják a problémát, forduljon szakképzett táplálkozási szakemberhez. Az edzés előtt 1 és 3 csésze vizet fogyasszon el, és a vizet a terhesség alatt és után szabadon fogyasszuk, hogy elkerüljük a kiszáradást. Fókuszálj a légzésre gyakorlás közben, tartsd lassan és még akkor is, ha elkerülheted a nagy levegõt. Ha nem tud beszélgetni és tartani a beszélgetést gyakorlás közben, akkor túl keményen dolgozik. Lassíts le és mélyebben lélegezzen le.

Megfontolás

A legtöbb törés ártalmatlan, és a következő egyszerű lépésekkel kiküszöbölhető vagy minimalizálható. Ha azonban úgy találja, hogy az étkezési és ivási szokások megváltoztatása nem segít a böfögésben, vagy ha más tünetei vannak, mint például a hasi fájdalom, a vér a székletben, a savas reflux vagy a puffadás, amikor nem gyakorolnak, akkor gyomor-bélrendszeri problémája lehet Okozza a burping. Ha ez a helyzet, forduljon orvosához.