Miért hagyják ki az embereket vérzés közben?

A véradás számos előnnyel jár azok számára, akik súlyos sérüléseket és betegségeket okoznak. A szakértők szerint mindegyik véradás akár három embert is segíthet, mivel az adományozó központok az egész vérre osztják a vérlemezkéket, a vörösvérsejteket és a plazmát. Mivel az adomány magában foglalja a vér eltávolítását a keringési rendszerből, néhányan vérből, vagy a véradás után kiengednek.

Véradás

Az adományozás során a phlebotomist vagy a nővér behelyez egy tűt a donor vénába. Maga a gyűjtési folyamat 8-10 percet vesz igénybe, az Amerikai Vöröskereszt szerint. A vérvétel addig folytatódik, amíg 1 pint vért nem halmoztak fel. Ezen eljárás után a phlebotomist vagy a nővér egy kötést helyez az adományozó karjára, hogy megállítsa a vérzést.

Hatások

A vérgyűjtési folyamat során a vér mennyisége csökken, ami hirtelen hirtelen csökkenti a vérnyomást. Ez a hirtelen csepp azt eredményezi, hogy néhány ember kiszabadul, amíg vérzik. A vércukorszint hirtelen csökkenése a véradományozás során ájuláshoz is vezethet. A “Men’s Health” magazin azt jelzi, hogy a véradásnak van egy érzelmi összetevője is. Az érzelmi stressz során a test irányítja a véráramlást az izmokba, hogy felkészüljenek a repülésre, vagy harcoljanak a veszélyre adott válaszban. Ez elveti a vért az agyból, növelve annak kockázatát, hogy valaki elhagyja az adományozási folyamatot.

Azonosítás

Vannak, akik tüneteket tapasztalnak, mielőtt elmúlnak. A Heart Rhythm Society ezeket a tüneteket presyncope-ként határozza meg. Az előszcintó tünetei közé tartozik a verejtékezés, émelygés, szédülés, szédülés, hasi diszkomfort, fejfájás, zavar, szívdobogás és nehézség. Ha ezeket a tüneteket vért adta közben, haladéktalanul értesítse az adományozó központot.

Megelőzés / Solution

A véradóknak több lépést kell tenniük annak érdekében, hogy csökkentsék az adományozás során bekövetkező kiesés kockázatát. Az Amerikai Vöröskereszt azt ajánlja, hogy sok folyadékot fogyasszon, és az adományt megelőzően magas vasat tartalmazzon. Az ivófolyadékok normál szinten tartják a vér mennyiségét, míg a vas fogyasztása ellensúlyozza az adományozás során bekövetkező veszteséget. Miután véreket adtál, egy táplálékot, amely cukrot tartalmaz, az adományozás során elveszett vércukor helyett. Ez segít megelőzni az ájulást a véradás után.

Figyelem

Néhány embernek nagyobb a kockázata a szív, az endokrin rendszer és az idegrendszer működését befolyásoló egészségügyi állapotok miatt. Ezek a betegségek közé tartoznak a cukorbetegség, a hipoglikémia, szorongás, szabálytalan szívverés, pánikbetegségek, szívelégtelenség és kiszáradás. Beszélje orvosával vagy az adományozó központ képviselőjével a kórelőzményét, hogy megállapíthassa, megfelelő-e a véradás.