Miért okoz a depresszió a fogyást, még akkor is, ha sokat eszel?

A depresszió epizódjai és az ehhez társuló súlyváltozások személyenként változóak, egyesek súlyosbodhatnak, míg depressziósak, míg mások fogynak. Mivel a depresszió befolyásolhatja étkezési és alvási szokásait, lehetséges, hogy egyesek viszonylag nagy mennyiségű ételt fogyasztanak, mégis depressziós állapotban fogynak. A depresszió súlyos vagy akár halálos kimenetelű betegség lehet, az alábbi információk egyike sem tekinthető a szakmai orvosi tanács helyettesítésének. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, ha aggodalmai vannak azzal kapcsolatban, hogy a depresszió hogyan befolyásolja Önt.

Tünetek

A Mayo Klinika szerint a depresszió számos tünet formájában nyilvánulhat meg, amely enyhe vagy súlyos lehet. A depresszió maga enyhe és átmeneti, vagy súlyos és tartós lehet. Néhány ember súlyos depresszióban szenved évek vagy évtizedek alatt. A depresszió súlyosabb és tartósabb formáira felhasznált klinikai depresszió tünetei közé tartozik a tartós szomorúság, alvászavarok, a normál aktivitás iránti érdeklődés, a fáradtság, az öngyilkossági gondolatok és a súlygyarapodás vagy súlycsökkenés.

szempontok

Ha a depresszió hatással van az alvásodra, akkor ez hozzájárulhat a fogyáshoz, még akkor is, ha éppen enni. A Journal of the American Dietetic Association 1997. februári számában megjelent jelentés szerint nagyobb mennyiségű kalóriát égetnek el, amikor egy személy ébren van, mint amikor alszik. Az égési áldozatokkal kapcsolatos vizsgálatban az alvás közben naponta elfogyasztott átlagos napi kalóriák száma 2360 volt, ébren pedig az átlagos beteg naponta 2,529 égett. Ha több időt töltesz ébren a depresszióval összefüggő alvászavarok miatt, akkor az ébrenléti órákban égett extra kalóriák hozzájárulhatnak a kalóriahiányhoz, ami súlycsökkenést okoz.

Elméletek / A spekuláció

Az American Geriatrics Society folyóiratában a Kansas Medical Center kutatócsoportja szerint számos egészségügyi szolgáltató úgy véli, hogy bizonyos depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek súlygyarapodást okoznak, míg mások súlyvesztést okoznak. E cikk szerint általánosan úgy vélik, hogy az antidepresszánsok triciklusos típusai, más néven TCA-k, növelik a beteg étvágyát, ezért talán súlygyarapodást okoznak. Azt is általánosan úgy vélik, hogy az újabb antidepresszánsok, amelyek szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlókként vagy SSRI-ként ismertek, hozzájárulhatnak az idősebb felnőttek súlycsökkenéséhez. Ugyanakkor a tanulmány megállapította, hogy ezeket a széles körben elterjedt feltételezéseket az antidepresszánsokról és a súlyváltozásokról nem igazolták teljes mértékben a tudományos kutatások. A szakértők szerint az SSRI-k mellékhatásai lehetnek álmatlanság, idegesség, nyugtalanság és hasmenés. Az idegesség és a nyugtalanság, mint például az álmatlanság, több kalóriát égethet el, és ennélfogva súlyt sül. A hasmenés súlycsökkenést okozhat, mivel a szervezetnek nincs esélye arra, hogy kivonja az energiát és a tápanyagokat az Ön által fogyasztott ételből.

Szakértői Insight

Ha egy barát vagy családtag jelentős fogyást tapasztal, miközben sok ételt eszik és depresszió tünetei vannak, aggodalomra adhat okot a bulimia nervosa miatt. Bulimia néven is ismert, ez a táplálkozási zavar jellemzi a csípős étvágyat, majd a test tisztítását. A pürgés előfordulhat az indukált hányás, a hashajtó vagy a test túlzott mértékű kihasználása által. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a depresszió erősen összefügg a bulimival.

Figyelem

A megmagyarázhatatlan vagy nem szándékos súlycsökkenés számos orvosi probléma egyik tünete lehet. Annak ellenére, hogy a depresszió a fogyás oka lehet, az is lehetséges, hogy a depresszió maszkolja a súlyvesztést okozó más egészségügyi problémákat. Mindig konzultáljon kezelőorvosával az Ön állapotára és egészségtájékoztatására vonatkozó orvosi tanácsokkal.