Milyen élelmiszereket kerülni a migrénnel

Bizonyos típusú élelmiszerekről ismert, hogy migrénes fejfájást váltanak ki, vagy legalábbis súlyosbítják a tüneteket és növelik a migrénes tünetek gyakoriságát és időtartamát. Mivel lehet, hogy a saját speciális migrénindító aktivitásait előidézi, a legjobb dolog, ha megtartja az élelmiszer naplót, amely minden héten (vagy hónapok alatt) evangélizálja mindazt, amit eszik, és látja, hogy egy adott élelmiszer vagy élelmiszer Megfelel a migrén kialakulásának. Általános szabályként azonban az élelmiszerek többféle kategóriája van, melyeket a legjobb esetben kerülni kell, ha aggódik a migrénes fejfájások miatt.

Tyramines

A tiraminok bizonyos fehérjék megromlásakor keletkeznek, mivel korúak. A tiraminok tulajdonsága, hogy a véredények összehúzódnak, és ez az egyik legelterjedtebb élelmiszer-migrénindító. Ha el kívánja kerülni a tiraminok elkerülését, tartsa távol az idősebb, megfelelő termékeket, például a szárított kolbászt (szalámi, pepperoni) és a hideg vágásokat. Kerülni kell az idős sajtokat is, mint a cheddar, a kék sajt, a brie, a feta, a stilton, a mozzarella, a parmezán, a muenster, a svájci és az amerikai. Kerülni kell a pácolt és fermentált termékeket és a dióféléket is, ugyanúgy, mint a vörösbort, egy másik tyramin-gazdag terméket. A “vörösboros fejfájás” meglehetősen gyakori jelenség, még a nem migrénes betegek körében is.

Alkohol

Az alkohol egy erjesztett gabona, szőlő vagy más gyümölcsből készült termék, és ily módon tiraminforrás. A sör, a pezsgő, a vermut és a whisky különösen rossz a migrénes betegeknél, még akkor is, ha nem is ugyanolyan bajnokságban vannak, mint a vörösbor. Az alkoholfogyasztás hatása az agy áramlását is növeli, ami segítheti a migrén kialakulását vagy súlyosbodását. Ha nem akarja teljesen lemondani az alkoholt, akkor a legjobb megoldás a bevitel korlátozása és hígítása – az alacsony alkoholtartalmú sört, a fehér vagy a blush-borokat alacsony, vegyes ital helyett egyenes felvételek helyett. A tiszta folyadékok (könnyű rum, vodka) kevésbé súlyosbítóak lehetnek, mint a sötét színűek (sötét rum, whisky).

Nitrátok és nitritek és MSG

A nitrátok és a nitritek sokféle csomagolt és előfeldolgozott élelmiszerben megtalálható tartósítószerek. A mononátrium-glutamátot (MSG) ízfokozóként és hústermékként használják. Az egyik dolog, ami mindegyik adalékanyagnak közös, az a tulajdonsága, hogy a véredényeket dilatálják, ami migrén kialakulásához vezethet. A nitrát és a nitrit tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a forró kutyák, kolbászok, szalonna, hideg vágások és más típusú füstölt és idősebb húsok (szintén tyraminokban magasak). Az MSG szója szószban, hintázott hús-húzó termékekben és számos ázsiai (és egyéb) csomagolt élelmiszerben megtalálható.

tanninok

A narancssárgák, a természetben előforduló növényi összetevők reagálnak a fehérjékkel a testben, és megakadályozhatják a felszívódásukat. Ez lehet, vagy semmi köze sincs ahhoz, hogy miért ismerték fel a migréneket – az orvostudomány nem teljesen biztos benne, hogy migréneket okoznak, de elegendő anekdotikus bizonyíték van arra, hogy ezek a fejfájások nagy számú szenvedőnél jelentkeznek. Ha találsz magadat ebben a számban, távol tartod a legtöbb teát, a vörösbort (ismét többszörös tettesként), a málnát, a diót, a csokoládét, a vaníliát, a kiviet, az őszibarackot, a gránátalma levét és a legtöbb növényi termékeket és kiegészítőket.

Fagyasztott italok és ételek

Hideg lehet a fejfájás, különösen a fagyasztott vagy részlegesen fagyasztott ételeket. A legtöbb ember, egy időben vagy más, megtapasztalta az “agy fagyasztását”, ami fagylaltot vagy fagyasztott italokat, mint a Slurpees, a slushies és a frappuccinos fogyasztását eredményez. A migrénes szenvedőknél a hideg intenzív rohama teljesen felgyülemlett fejfájásként kibontakozhat, ahelyett, hogy néhány perc múlva lecsökken, mint általában. Ha érzékeny a hideg élelmiszerekre, ne fogyasztson túlzottan hideg ételeket vagy italokat, ha túlmelegedett. Ha fagylaltot vagy fagyasztott italt engedsz, vegyél kicsit harapásokat vagy kortyokat, és tartsd őket a szájába néhány másodpercig, hogy lenyelni kezdjenek.