Milyen előnyei vannak a kókuszolaj kapszulának?

A kókuszdióolaj, telített zsír, kimutatták, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel jár, sőt akár farmakológiai felhasználásra is. Bár a telítetlen zsírok általában az egészségesebbnek számítanak, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a kókuszolaj csökkentheti az egészségtelen zsírszintet a testben és elősegítheti a fogyást. A gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai az egész szervezet számára is előnyösek. A kókuszolajat főzéssel vagy kapszulák formájában lehet használni. A kutatás azt sugallja, hogy a szűz kókuszolaj jobb egészségügyi hatásokkal bír, mint a finomított kókuszolaj.

Antioxidáns tulajdonságok

Az “Élelmiszer és funkció” című 2013. évi tanulmány összehasonlította a szűz kókuszolaj, finomított kókuszdióolaj, napraforgóolaj és olívaolaj antioxidáns hatásait. A kutatók megmérték az antioxidáns aktivitást a májban, a szívben és a vesékben, a lipid peroxidáció és a proteinoxidáció kialakulását patkányokban. A fedélzeten a kék kókuszolaj a legerősebb antioxidánsnak bizonyult. Ez azt jelenti, hogy kiküszöböli a legtöbb szabad gyököket, amelyek hosszú távú szervkárosodást, öregedést és rákot okozhatnak.

Magas vérnyomás megelőzése

A kutatások azt sugallják, hogy a kókuszolaj-kapszulák segítik a vérnyomást és a koleszterinszintet szabályozni, megakadályozva ezzel a magas vérnyomást. Egy, a bizonyítékokon alapuló kiegészítő és alternatív gyógyászatban publikált 2013-as tanulmány megállapította, hogy az ismételten hevített telítetlen pálmaolaj növelte a vérnyomást patkányokon, míg a fűtött pálmaolaj és a szűz kókuszolaj kombinációja nem mutatott ilyen hatást. Egy másik, a 2004-es “Klinikai biokémiában” publikált patkányoknál a szovjet kókuszolaj csökkentette a teljes koleszterinszintet, triglicerideket, foszfolipideket, alacsony sűrűségű lipoproteint vagy “rossz” koleszterint és VLDL-t vagy “nagyon rossz” koleszterint, A nagy sűrűségű lipoprotein vagy a “jó” koleszterin.

Fájdalom és lázcsillapítás

Egy 2010-es tanulmány a “Gyógyszerbiológia” című kiadványában meghatározta, hogy a szűz kókuszolaj gyulladásgátló, fájdalomcsillapító vagy lázcsökkentő hatással rendelkezik-e. Kiderült, hogy mindhárom hatással rendelkezik a patkányokon. Amikor a patkányoknál fül és mancs duzzanat indukálódott, a szűz kókuszolaj gátolta a gyulladást. Ugyanabban a vizsgálatban a szűz kókuszolajnak fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatása volt az élesztő által kiváltott hyperthermia patkányokon. Ez azt sugallja, hogy kókuszolaj kapszulákat lehet alkalmazni az aszpirin vagy más kémiai alapú fájdalomcsillapítók helyett a gyulladás csökkentésére, ami gyakran fájdalmat okoz.

Fogyás

A kókuszolaj telített zsír, olyan típus, amelyet általánosságban egészségtelennek tartanak és nem segítenek valakinek, aki megpróbálja lefogyni. De a kókuszolaj egy közepes lánchosszú triglicerid – egy egészséges telített zsír, amelyről kimutatták, hogy javítja a testsúlycsökkenést. Egy, az “American Journal of Clinical Nutrition” című tanulmányában 49 férfi és nő kapott olívaolajat vagy közepes lánchosszú triacil-glicerint, mint a kókuszolajban található. 16 hét elteltével azok, akik közepes lánchosszúságú triacil-glicerinolajat fogyasztottak, több súlyt, zsírt és gyomortartalmat vesztettek el, mint az olívaolajjal. Bár nincs “csoda pille” a fogyásért, a kókuszolaj-kapszulák és más zsírok visszaszorítása segíthet a súlycsökkentési célok elérésében.