Milyen ételek hatnak a vérhígítókra?

A vérhígítók megnehezítik a vérrögök kialakulását oly módon, hogy megnövelik a vérrögképződéshez szükséges időt, vagy megakadályozzák a vérlemezkék – apró vérkomponensek – összeomlását. Gyakran ajánlott a szívbetegségben szenvedőknek vagy azoknak, akiknek rossz a véráramlása az agyba. Bár gyógyszeres vérhígítók állnak rendelkezésre, egyes élelmiszerek tartalmaznak vérhígító tulajdonságokat is.

Fokhagyma

A fokhagyma olyan vérhígító tulajdonságokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni Önt a szívrohamtól, agyvérzéstől és atheroszklerózisaktól, ami a medence felépítésének feltétele, a University of Maryland Medical Center szerint. Ez a plakk felhalmozódása csökkenti a rendelkezésre álló véráramlási útvonalat. A “Táplálkozás, anyagcsere és szív-és érrendszeri betegségek” című, 2002. júniusi tanulmányában tanulmányozták a fokhagyma-kivonat hatását az artériás plakk-felhalmozódásra nyulakon. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a diéta kiegészítése fokhagymakivonattal jelentősen csökkentette a lepke artériákban előforduló plakk felépülését, amely korábban magas koleszterin-étrendnek volt köszönhető.

E-vitaminos élelmiszerek

Az E-vitamin a vörösvékonyodás miatt a szívbetegség kockázatának csökkenéséhez kapcsolódik. Például az E-vitamin megállja az artériás falak simaizomsejtjeinek felépítését, amelyek hozzájárulnak a káros plakkhoz, írja Eric R. Braverman, a “The Amazing Way to Reverse Heart Disease Naturally” szerzője. Ezenkívül az E-vitamin csökkenti a vérlemezkék elcsúszásának kockázatát, ami vérrögképződéshez vezethet. Az E-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a tojás, a mandula, a dió, a máj, a spenót, a kelkáposzta, az édesburgonya, az avokádó, a spárga és a jams.

Omega-3 zsírsav élelmiszerek

Az omega-3 zsírsav, egy többszörösen telítetlen zsír, jó zsírfajta, amely véralvadásgátló vagy vérhígító tulajdonságokkal rendelkezik. Az antikoagulánsok megakadályozzák a vér alvadását, és segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást Michael S. Fenster, M.D., a “Jól táplálkozó, élni jobb: a nyers táplálkozási útmutató jó egészségnek és nagyételnek” szerzője szerint. Fenster azt is sugallja, hogy mivel az omega-3 zsírsavak segítenek fenntartani a megfelelő véráramlást, megvédhetnek olyan betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a reumás ízületi gyulladás. Az omega-3 zsírsavak táplálékforrásai közé tartoznak az olívaolaj, a repceolaj, a dió, a lenmag és a hal, például a lazac, a laposhal, a szardínia, a tonhal, a hering és a makréla.

Biztonsági szempontok

Bár fontos szerepet játszanak a szervezet megfelelő véráramlásában, a vérhígítók növelhetik a súlyos vérzés kockázatát, ha súlyosan megsérülnek, bizonyos gyógyszereket szednek vagy műtétet végeznek. Ha vérhígítót, például aszpirint, warfarint vagy klopidogrelt szed, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt kiegészítené étrendjét E-vitamin, omega-3 zsírsavakkal vagy fokhagyma-kiegészítőkkel, mert növelheti a vérzés kockázatát.