Milyen vitaminok vannak karfiolban?

Karfiol, keresztkötéses zöldség, ugyanabban a családban brokkoli, káposzta, kelkáposzta és kelbimbó. Mint a brokkoli esetében, a karfiol a növény éretlen virágfeje, amelyet még krémes, fehér és gyengéden felvetett. Főzött, pácolt, párolt vagy kevert fűszeres karfiol tápláló növényi anyag, amely számos alapvető tápanyagot tartalmaz, köztük jelentős mennyiségű C-vitamint, K-vitamint, folsavat és számos más vitamint kisebb mennyiségben.

C vitamin

A főtt karfiol 1/2-csésze mennyiség 27,5 milligramm aszkorbinsavat tartalmaz, melyet általában C-vitaminnak neveznek. Ez az összeg a napi ajánlott bevitelnek csaknem 50% -át teszi ki ennek a vitaminnak. A Maryland Egyetem Orvosi Egyeteme a C-vitamint mint esszenciális tápanyagot írja le a vas felszívódására és a testben lévő szövetek, különösen a kötőszövetek, mint az inak és az ínszalagok, valamint a fogak és az ínyek fenntartására és gyógyítására. A C-vitamin erőteljes antioxidáns, amely csökkenti a szervezetben található káros vegyi anyagok szintjét, amelyek károsíthatják a sejteket a szövetekben.

K-vitamin

A K-vitamin egy másik fontos tápanyag, amelyet a karfiol biztosít. Ez a vitamin központi szerepet játszik a véralvadási tényezők előállításában, a Colorado State University Extension szerint. A karfiol 8,5 mikrogramm K-vitamint tartalmaz 1/2-csésze adagban, vagy az átlagos felnőtt napi bevitelének 8 százalékát.

Folsav

A Maryland Egyetem Orvosi Központja azt is kimondja, hogy a folát más B-vitaminokkal dolgozik az egészséges vörösvértestek termelésére. A fólia szintén fontos a DNS fejlődésében. A folsav támogatása a genetikai anyag előállítása során olyan nőkhöz vezetett, akik terhesen kiegészítik étrendjüket a folsav segítségével, hogy megakadályozzák bizonyos születési rendellenességek, például a spina bifida kialakulását. Egyetlen 1/2-csésze főzött karfiol biztosítja körülbelül 27 mcg folsav, vagy körülbelül 7 százalék a szükséges mennyiség naponta.

Egyéb vitaminok

A karfiol számos más fontos tápanyagot is tartalmaz, bár kisebb mennyiségben. Ezek közé tartozik a 0,1 mg B6-vitamin vagy a napi szükséglet körülbelül 4 százaléka, és körülbelül 0,3 milligram pantoténsav, vagy körülbelül 3 százalék, ami minden nap szükséges 1/2-csészében.

Nyomokban

A főzött karfiol ugyanazon 1-csésze mértéke bizonyos mennyiségű vitamint is tartalmaz. Ezek közé tartozik a tiamin, a riboflavin és a niacin, az USDA Nutrient Database szerint.