Mit jelent az emelkedett glükózszint?

A cukorbetegség olyan betegség, amely zavarja a szervezet glükóz vagy vércukorszintet. A glükóz az Ön izom- és szövetsejtjeinek elsődleges energiaforrása. A glükózszintek megfelelő kezelése – beleértve a vércukorszint növekedését kiváltó okok felismerését – elengedhetetlenek a hosszú távú egészségéhez.

Élelmiszerfogyasztás

Az emelkedett glükóz szint azt jelezheti, hogy nemrég evett, mivel a vércukorszintje az étkezés után legfeljebb két órával emelkedik, majd csökken. Kerülje el a glükóz tüske egyidejűleg étkezés közben naponta, amely egészséges tartományban tartja a vércukorszintjét, jelentette MayoClinic.com. A szénhidrátok, beleértve a kenyeret, a rizst és a süteményeket, nagyobb mértékben befolyásolják a glükóz szintjét, mint a zsír vagy a fehérje, ezért körültekintően tervezze meg a menüit.

A hiperglikémia

Az élelmiszer túlfogyasztása a vércukorszintet veszélyes szintre emelheti, ami hyperglykaemia. A hiperglikémia tünetei közé tartozik a kimerültség, a gyakori vizelés és az állandó szomjúság. Bal kezeletlenül, a betegség fokozhatja a súlyos egészségi állapotok – például a cukorbeteg kóma – kockázatát.

Mozgáshiány

Az edzés alacsony vércukorszintet tart, mivel az izmok fogyasztják az energiát. Az aktív tartózkodás segít abban, hogy a szervezet jobban reagáljon az inzulinkezelésre, miközben az ülő életmód növeli az emelkedett glükóz és az elhízás valószínűségét. Kérjen orvosát, mielőtt elkezdené a terhelési tervet, és figyelemmel kíséri a vércukorszintet minden erőszakos tevékenység előtt, alatt és után, javasolja az American Diabetes Association.

Gyógyszerek

Kövesse az útmutatásokat annak biztosítására, hogy az ajánlott inzulinadagot vagy egyéb gyógyszereket szedje, mivel a gyógyszereket nem megfelelő módon vagy rossz adagolással növeli a glükózszint. Ellenőrizze a gyógyszeres kezelés lejárati dátumát, és mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha egy új gyógyszer befolyásolhatja a vércukorszintjét.

Betegség

Amikor a szervezet hormonokat termel, hogy segítsen a betegség leküzdésében, ezek a hormonok megemelhetik vércukorszintjét és csökkenthetik az inzulin hatékonyságát, mondja a MayoClinic.com. Értesítse kezelőorvosát, ha hányingere és hányásai vannak, ami megakadályozza az étkezést és – ha lehetséges – tartsa be az orvos által ajánlott étkezési tervet, hogy növelje az egészséges vércukorszint fenntartásának esélyeit.

A glükóz szint emelkedik a szervezet stresszre adott válaszának részeként, míg a stressz elleni küzdelemre leadott hormonok gyengítik az inzulin hatékonyságát. A megfelelő stresszkezelés elengedhetetlen azok számára, akik cukorbetegek, jelentette be az American Diabetes Association. Fontolja meg a relaxációs technikák alkalmazását, és kerülje azokat a helyzeteket, amelyek valószínűleg szorongást okozhatnak. Figyelmeztesse orvosát, ha úgy érzi, hogy a stressz nem kezelhető.

Stressz vagy frusztráció

A MayoClinic.com azt jelzi, hogy a cukorbetegeknél a menstruációs ciklus előtt vagy alatt egy hetet meghaladó glükózszint jelentkezhet, amikor a hormonok ingadoznak. A vércukorszintet havonta ellenőrizze annak megállapításához, hogy az emelkedés milyen időtartammal függ össze. Orvosa javasolhatja a gyógyszeres kezelés, a testmozgás és az ételterv módosítását a havi változtatásokhoz.

Menstruáció