Mit nem tudsz enni, miután elhelyezte a fogászati ​​tömítőanyagokat?

A fogászati ​​tömítőanyagok a megelőző fogászati ​​kezelés viszonylag új formái, és csak a 20. század utolsó éveiben terjednek el. A fluoridáláshoz hasonlóan a fogorvosi egészség javítását célozzák azáltal, hogy kevésbé gyakoriak az üregek, még azoknál a gyermekeknél is, akik nem tartják be a jó fogászati ​​higiéniát. A tömítőanyagok tartósak, de egyes ételek csökkenthetik élettartamukat.

A fogpótlásokról

A fogászati ​​tömítőanyagokat elsősorban azért használják, hogy megvédjék a molókat, amelyek még a gondos fogkefével és a megfelelő fogászati ​​higiéniával együtt nehezen tisztítható lyukakat és rést is tartalmaznak. A fogorvos mindegyik mólót megtisztítja, és enyhén savval etches, hogy a tömítőanyag felületet biztosítson, amelyhez ragaszkodni tud. Ezután maga a tömítőanyag, folyékony műanyag, festhető. Speciális lámpák használják a műanyag megjavításához, amikor az eljárás befejeződik. A beteg azonnal enni fog, miután a tömítőanyagot felhelyezte, és nem volt rossz hatása.

Mikor kell alkalmazni?

A fogászati ​​tömítőanyagokat bármely korban méhekre alkalmazhatjuk, de a legelőnyösebb idő az, amikor a molárisok először növekednek, körülbelül hat és tizenkét éves korban. Ha még mindig újak és tömör állapotban vannak, akkor a fogak a lehető legkedvezőbb állapotban maradnak a gyermekkori években, amikor a bomlás valószínű. A tömítőanyag legfeljebb 10 évig tart, de három-négy év gyakoribb. A fogorvos rendszeresen ellenőrizni fogja a fogakat minden egyes vizsgálat során, és szükség szerint újraterelje a tömítőanyagot.

Etetés tömítőanyagokkal

A tömítõanyagok egy-két napig tarthatnak, hogy teljes mértékben megfeleljenek a fog alakjának, de miután megtették, a kezelt fogak nem különböznek egymástól. Gyermekeik normálisan fogyaszthatnak, amint a tömítőanyag megszilárdult. A kis mennyiségű többlet műanyag elhasználódhat az első vagy két nap folyamán, de ez normális, és nem azt jelzi, hogy a tömítőanyag nem “vette”. Bár a tömítőanyagok nem igényelnek változást az étrendben, bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása lerövidítheti funkcionális élettartamát.

Elkerülendő ételek

Általában az egyetlen elkerülendő vagy korlátozó élelmiszer különösen azok, amelyek különösen kemények, ragacsosak vagy rágósak. A jégkockák, az édesgyökér, az állkapocs és más kemény cukorkák például szokatlanul kemények és ropogósak, nagyon gyorsan le tudják vágni a tömítőanyagot. A gyümölcstálók, karamellák, gumós medvék és ragadós karamellák problémákat okoznak a tömítőanyag húzásával, mivel a gyermek pofái nyílt és közeliek a rágás során. Ezeket a kezeléseket nem szabad teljesen elkerülni, de a hozzáférést korlátozni kell. Hatékonyan ezek mind olyan élelmiszerek, amelyek magas a cukorral és hajlamosak a fogszuvasodásra, így a tömítőanyag hasznos kifogást nyújt a korlátozásuk érdekében.