Mit tehet a divertikulitisz?

A divertikulózist akkor diagnosztizálják, amikor a vastagbél mentén gyenge pontokon alakulnak ki zacskók, más néven zacskók. Sok divertikulózisos beteg nem tapasztalt semmilyen tüneteket, de ha a tasak fertőzött és gyulladt, az állapot divertikulitisz. A diverticulitis kezelése az állapot súlyosságától függ. Gyakran azonban az állapot szükségessé teszi az étrend megváltoztatását, hogy segítsen a vastagbél gyógyulásában és megelőzni az ismétlődő tüneteket a gyógyulási folyamat során.

Diverticulitis 101

A vastagbél külső oldalán kialakuló kis tasakokat divertikuláknak nevezik, és amikor jelen vannak, egy személy divertikulózissal rendelkezik. A divertikulózis nem feltétlenül jelent problémát, hacsak ezek a zacskók nem fertőzöttek, ami hasi fájdalmat okoz, általában a test bal oldalán. Ez akkor fordul elő, ha kis mennyiségű széklet kap csapdába a zacskókba. Láz, émelygés, szorongás, hányás, székrekedés és hidegrázás lehet vagy nem jelen lehet divertikulitisszel.

Folyékony táplálék

Ha kezelőorvosa átdifferenti a divertikulitist, valószínűleg folyékony diétát ajánl, míg a vastagbél gyógyul. Ez azt jelenti, hogy a szilárd élelmiszerek mindaddig túllépnek, amíg a tünetei javulnak, ami általában 2-4 napig tart, a California University of San Francisco Medical Center szerint. Folyékony tápláléknál hagyja fogyasztani a levest, tiszta gyümölcsleveket, például almát, fagyasztott gyümölcslevet és ízesített zselatint.

Alacsony rosttartalmú élelmiszerek

Miután az orvos megszabadította Önt, hogy újra elkezdje fogyasztani a szilárd ételeket, tartsa be az alacsony rosttartalmú élelmiszereket, hogy tovább ösztönözze a gyógyulást. Az alacsony rosttartalmú ételek segítenek megakadályozni a puffadást és a gázt, ahogy a tested meggyógyul. Az alacsony rosttartalmú élelmiszerek közé tartoznak a mag nélküli és a bőr nélküli, főzött vagy konzerv gyümölcsök és zöldségek, mint például az almaszelet, a tej, a sajt, a joghurt, a tojás, a hús, a fehér rizs és a fehér lisztből készült élelmiszerek, például a kenyér és a keksz.

Élelmiszerek több rostokkal

Miután jobban érzi magát, növelje a rost bevitelét, hogy elkerülje a recidíva kialakulását. Beszéljen orvosával, hogy pontosan mekkora mennyiségű rostot ad hozzá, de napi 5 és 15 gramm közötti tervet tervez, a Kaliforniai Egyetem San Francisco Medical Center javaslata. Friss gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, mint például a zabpehely, a bab és a barna rizs, valamint a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek néhány példa az élelmiszereket tartalmazó rostokra.