Só vagy cukorvíz a hasmenéshez?

A hasmenés olyan laza vagy vizes széklet, amely naponta több mint háromszor fordul elő. A hasmenés fő kockázata a folyadékok és elektrolitok elvesztése. Ezt rehidratáló oldatokkal lehet kezelni, amelyek vizet, ásványi anyagokat tartalmaznak és gyakran tartalmaznak cukrot. Míg az előkevert készítmények gyakran tartalmaznak bizonyos cukrot, mivel a saját cukorvíz vagy sós víz a hasmenést rosszabbá teheti.

A hasmenés jelentős kockázata a folyadékvesztésből történő kiszáradás. Bár a szomjúság a kiszáradás jele, a szomjúság általában csak akkor következik be, amikor a test már kiszáradt. A dehidratáció egyéb jelei közé tartoznak a száraz vagy ragacsos száj, a szemek, amelyek a fejükbe süllyednek, letargiát, kevés vagy semmilyen vizeleteloszlást és száraz, hűvös bőrt tartalmaznak, a KidsHealth.org megjegyzi. Ha a kiszáradás súlyos, a vérnyomás csökken, ami szédülést vagy ájulást eredményez, különösen ha hirtelen áll.

A súlyos hasmenés következtében fellépő folyadékveszteséget nem szabad tiszta vízzel kezelni. Bár az ivóvíz helyettesíti az elveszett folyadékokat, a szervezet elveszti fontos ásványi anyagokat, az úgynevezett elektrolitokat, hogy a víz nem fog feltölteni, mondja a MayoClinic.com. Az elektrolitok olyan anyagok, amelyek vízben oldott elektromos töltéssel rendelkeznek, és amelyek kritikusak a szervezet működéséhez. A hasmenés kimerítheti a nátrium és a kálium testét, két elektrolit, amelyek kritikusak az összes sejt, különösen az izom és az idegsejtek működésében.

Sok esetben az egyetlen kezelés a súlyos hasmenés esetén az orális rehidráció. Kereskedelmi forgalomban kapható megoldások állnak rendelkezésre, akár előkevert vagy por alakban, egy 2004-es cikk a “Emergency Medicine” című magyarázata szerint. Ezen oldatok mindegyike literenként 3,5 g nátrium-kloridot, 2,5 g nátrium-hidrogén-karbonátot, 1,5 g kálium-kloridot és 20 g glükózt tartalmaz, de 40 g szacharózt is lehet használni. E megoldások célja az elveszett folyadékok és elektrolitok cseréje, miközben kis mennyiségű cukrot is adagolnak az energia ellátásához.

A hasmenés kezelésekor az elektrolitok helyettesítése rendkívül fontos, így a sós víz keveréke jobb, mint a csak cukorból készült. Valójában a cukor-víz oldatok súlyosbíthatják a hasmenést, ha kevés sót adnak, és a nagy mennyiségű cukoroldatok súlyosbíthatják a kiszáradást, a ParentsConnect.com jelentése szerint. A túl sok sótartalmú sótartalmú készítmények ugyanakkor növelhetik a kiszáradást is, ezért jobb, ha kereskedelmi szempontból kidolgozott megoldásokat használnak, és nem kockáztatják saját sós víz előállítását, és véletlenül túl sok elektrolitot adnak hozzá.

Kiszáradás

Az elektrolitok

Orális rehidráció

szempontok