Szenzoros diéta ötletek a szájon át történő szenzoros keresési viselkedésben a gyermekekben

Az érzékszervi feldolgozási zavarban szenvedő gyermekeknek neurológiai állapotuk van, amely megakadályozza az agyuk számára az érzékszervi információk helyes értelmezéséhez szükséges információkat. Ennek eredményeképpen a külső ingerektől érzéki bemenetet keresnek annak érdekében, hogy megszervezzék testüket és koncentráljanak. Minden gyermeknek szüksége lehet egy másik típusú bevitelre annak stabilizálása érdekében, de a szülők és a gyermekek választhatnak különböző lehetőségeket a gyermekeknek, akik szóbeli bemondást keresnek.

Nyugtató ételek

Az olyan élelmiszerek, amelyek rengeteg rágást igényelnek, megnyugtathatják az érzékszerveket kereső gyermekeket. A rágcsálnivaló élelmiszerek közé tartoznak az édesgyökér, a gumós gyümölcsök, a granola rúd vagy a szaggatott. A ropogós ételek tartalmazhatnak sósavas perecet, zsetont, pattogatott kukoricát, gumit, almát vagy sárgarépát. Más gyerekek szívesebben élvezhetik az ételeket, mint például a nyalókák vagy a kemény cukorka. Vagy szivattyúzhatják a vizet egy sportpalackból, vagy egy pirítóst vagy pudingot egy szalmából.

Ételek figyelmeztetésre

Egyes gyermekeknek szenzoros bemenetre van szükségük, hogy “ébresszék fel” az érzékeiket, ne nyugtassák meg őket. Ezek az ételek tartalmazhatnak fahéj- vagy borsmenta-gumit, sózott perecet vagy zsetont. Egyes gyermekek különleges ízeket kelthetnek az ételekben, és kedvelik a savanyú ételeket, például a citromot vagy a citromcseppeket, míg mások inkább a fűszeres ételeket kedvelik, hogy ébrenlétüket ébresszék. Ezek közé tartoznak a piros forró sütemények vagy a forró mártás.

Változatos hőmérsékletek

Nagyon hideg vagy vegyes hőmérsékletű ételek adhatják a gyermeke számára az érzékszervi bevitelt. Fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket vagy jégpászmákat ajánljanak fel, hogy kielégítsék a hideg bemenetet kereső gyerm A vegyes hőmérsékletű ételek tartalmazhatnak egy taco-t forró húsokkal és hideg ételekkel, forró levest egy kanál tejföllel vagy egy fagylaltfűzővel, forró karamellel.

Nem élelmiszer-ötletek

Vannak más módokon, mint az étel, amellyel gyermeke szóbeli beadást kaphat. Egyes gyerekek szívesen szopogatnak egy cumit, vagy gumi játékokat vagy csöveket fognak. A rágcsáló csövek segítenek az idősebb gyermekeknek, hogy ne rágják a kezüket vagy más nem élelmiszer tárgyakat, és segítsenek nekik összpontosítani. A síp vagy buborékok fújása szintén megnyugtató hatást fejthet ki. Vagy próbáld ki a gyermekedet egy szalmával vagy ping-pong labdával egy asztal felett. A szenzoros bemenetekhez vibráló orális motoros szerszámok is használhatók.