Törölközők és pattanások

A tinédzserek nyolcvan százaléka akne, és sok felnőtt küzd a pattanásokkal később az életben. Az aknát nem a rossz személyi higiénia okozza, a Mayo Klinika szerint, így az arc törülközővel történő tisztítása több kárt okozhat, mint jó. Azonban vannak olyan törülközők, amelyeket kifejezetten az akne kezelésére használnak, amely része lehet egy pattanásmegelőzési programnak.

Meghatározás

Az akne olyan állapot, amelyben fekete fej, fehér fej, pattanások és egyéb sérülések törtek ki a bőrön, mondja a Mayo Klinika. Általában az arcon fejlõdnek, de nem ritka, hogy pattanás van más testrészeken, például a nyakon, a mellkason, a háton és a karokon. A pattanások enyhék lehetnek, vagy nagy, gyulladt ciszták alakulhatnak ki.

Okoz

A Mayo Clinic a pattanások három fő okait idézi. A bőr túl sok olajat termel, és a bőrsejteket szabálytalanul dobja. Ez irritálja és összekapcsolja a szőrtüszőket, amelyeket pórusoknak is neveznek, és fagyás képződéshez vezet. Baktériumok felépülhetnek az elzáródásban és rontják a problémát.

Törülközők

A legtöbb ember fürdőkádat vagy zuhanyzást, vagy arca mosás után törülközőket használ. A rosszul viselt törölköző segítségével súlyosbíthatja a pattanásokat. A bőröregedés vagy dörzsölés nagyjából irritálhatja és pattanások gyulladását okozhatja. Az Acne.com azt mondja, hogy az érintett bőr hatására a baktériumok mélyebben behatolhatnak a pórusok közé. A Mayo Clinic azt javasolja, hogy az arcmosást naponta egyszer vagy kétszer enyhén szappannal és vízzel javasoljuk. Az arcot és az egyéb érintett területeket nagyon gyengéden mossa le. Az Acne Myths weboldal olyan szerves pamut törölközőt használ, amely nem termel a vegyi anyagokat. A szerves törölközők érzékenyebbek az érzékeny bőrre.

Gyógyszeres törölköző

Az eldobható gyógyszeres törölközők kényelmes módja az akne-gyógyszerek, például a szalicilsav alkalmazására. A törölközők egyedi használatra méretezettek. A gyógyszeres párnák egy hasonló és népszerű kezelési módszer. Néhány felhasználó inkább törülközőket vagy párnákat szeretne a krémből egy csőből vagy egy palackból kiszivattyúzni. A gyógyszert már előre megmérik a törülközőn, és egyszerűen el lehet törölni vagy pattogni a pattanásokra.

Figyelem

A gyógyszeres törölközők nem alkalmasak minden pattanás esetén. A makacs pattanások és a cisztás aknének vényköteles kezelésre lehet szüksége. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint a súlyos esetekben gyógyszerekre van szükség, például orális antibiotikumokkal vagy izotretinoinnal, szteroid injekcióval vagy műtéti elvezetéssel és kivágással. Súlyos akne és cisztás pattanások állandó hegeket okozhatnak, ha nem kezelik megfelelően.